Cowboys & Aliens (2011)


Titel:
Cowboys & Aliens (2011)                        
Längd: 118 min
Genre: Action/Sci-Fi
Skådespelare: Daniel Craig, Harrison Ford, Abigail Spencer, Sam Rockwell, Olivia Wilde, Paul Dano
IMDB-betyg: 6.5/10

Handling:
Året är 1873. I ett litet samhälle i Arizona anländer ett rymdskepp som kidnappar några av byns invånare. Cowboyen Jake och sheriffen Woodrow samlar ihop ett gäng bybor för att hämta tillbaka sina egna.


Nu, om någonsin har det blivit otroligt populärt med de så kallade ”mash-ups” som börjar synas allt mer i musikens värld, där de helt enkelt blandar två olika genrer så att det tillslut blir ett helt nytt sound. Av titeln att döma kan väl ingen missa vilken sorts mash-up den här filmen är? Just det, Cowboys blandat med moderna Aliens.
Min spontana tanke innan biobesöket var att jag var lite orolig för hur det egentligen skulle fungera. När den ”övernaturliga” scenen först kom blev det lite löjligt, men när man väl vant sig och accepterat den verkligen udda kombinationen så måste jag ändå erkänna att det på någon sätt faktiskt fungerade. Otroligt nog.
Regissören är Jon Favreau, som står bakom de actionspäckade ”Iron Man” (2008) och ”Iron Man 2” (2010). MEN det intressanta med honom är det faktum att han är en ganska känd skådespelare som ofta väljer komedier av olika slag, bl.a. ”I Love You, Man” (2009), som röst i familjefilmen ”G-Force” (2009) och i ”Couples Retreat” (2009) mot hans polare Vince Vaughn. I ärlighetens namn har jag aldrig tänkt på att Jon Favreau-regissören och Jon Favreau-skådespelaren är samma karl, det kom faktiskt som en smärre chock för mig nu. Pinsamt, men sant.
Över till rollistan! Som Cowboyen spelar Daniel Craig, han är smutsig, svettig och jävligt plutig när det kommer till hans mun. Jag är absolut inget stort fan av den mannen för fem öre, tycker till och med att han kan se ganska dryg ut. Men han gjorde faktiskt ett bra jobb i den här filmen! Mest känd är han däremot som James -007- Bond i ”Casino Royale” (2006) och ”Quantum of Solace” (2008), dessutom i den snart aktuella ”The Girl with the Dragon Tattoo” (2011) där han kommer att spela huvudrollen Mikael Blomkvist.
Harrison Ford i en cowboy-hatt? Hmm, vart man sett det tusen gånger tidigare? Ja just det, i ”Indiana Jones” (1981-2008)-filmerna. Förutom de redan nämna är han även den kaxiga Han Solo i ”Star Wars” (1977-1983)-filmerna. Han är, och kommer alltid att vara, en av de största äventyrs-hjältarna.
Den kvinnliga huvudrollen gjordes av Olivia Wilde, som för mig är ett relativt nytt ansikte. Hon kan ses i tv-serien ”House” (2004-) och den nya ”Tron: Legacy” (2010). Däremot är hon just nu aktuell med massor med filmer, en tjej som klättrar upp i karriärstegen med andra ord.
Med på rollistan fanns dessutom den som enligt mig är jävligt underskattad, Sam Rockwell. Honom kan man se i bl.a. ”Moon” (2009), som äckel i ”The Green Mile” (1999) och i actionfilmen ”Iron Man 2”(2010). Som sagt: Sjukt underskattad!
Vad jag har förstått så är filmen eller själva idén baserad på en tidning av Scott Mitchell Rosenberg, vilket låter rimligt.
Filmen var bra, men tyvärr inte mer än så. Jag fann slutet ganska osannolikt (okej då, MER osannolikt än hela Alien-grejen) och ganska intetsägande, men när det kommer till actionfilmer får man inte vara alltför kräsen!
Den får 3/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0