Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977)


Titel:
Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977)
Längd: 121 min
Genre: Action/Äventyr
Skådespelare: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Anthony Daniels, Alex Guinness, James Earl Jones
IMDB-betyg: 8.8/10

Handling:
Prinsessan Leia har blivit fångad av rymdimperiet av order från den onda Dath Vader. Luke Skywalker och den lite kaxiga Han Solo försöker tillsammans med två androider befria henne och största imperiet.


En större klassiker än ”Star Wars”-filmerna får man verkligen leta ordentligt för att hitta. När den kom ut 1977 blev den genast en stor succé och har sedan dess varit en populär film bland alla åldrar.
Självklart har jag sett de här filmerna förut, men det är alltid kul med ett riktigt långt filmmaraton. Vi började med den här filmen vid kl 11 på förmiddagen, och var klar med alla sex filmerna runt kl 2-3 på natten. Kan berätta att vi var lagom möra när det började närma sig midnatt.
Filmen är både regisserad och skriven av den kända George Lucas. Den här, och de tre sista (eller första, beror på hur man räknar) är det han själv som har regisserat, medan han har producerat alla sex filmerna. Han ligger dessutom bakom ”Indiana Jones” (1981-2008)-filmerna tillsammans med kollegan Steven Spielberg.
Som huvudrollen Luke Skywalker har vi skådespelaren Mark Hamill, som efter filmerna har gått ner sig själv fullständigt. De enstaka rollerna han har fått har varit som gästskådespelare i olika tv-serier, som röst i diverse barnserier och dessutom lånat ut sin röst till olika tv-spel.
Prinsessan Leila spelads av Carrie Fisher, som precis som med den redan nämnda Mark Hamill, var de här filmerna både början och slutet för deras karriärer, i princip.
Den skådespelaren som däremot har lyckats riktigt riktigt bra i Hollywood är Harrison Ford, som har kommit att blivit lite av en ikon när det kommer till action-hjältar! Förutom tre ”Star Wars” (1977-1983)-filmerna där han spelar Han Solo, har han också varit äventyraren Indiana Jones i de fyra ”Indiana Jones” (1981-2008)-filmerna. Han är spontant sätt den enda ur de här kult-filmerna som faktiskt har ”gjort sig en karriär” och smidigt medans järnet var varmt. Trots att Harrison Ford börjar närma sig 70-snåret så fortsätter han ändå att göra filmer, den senaste jag såg på bio var ”Cowboys & Aliens” (2011).
Den eviga frågar är vilken ordning man egentligen borde se filmerna i? Ingen har det ”rätta” svaret, utan det beror alldeles på hur man tycker.
Ordning nr #1: Att se de i den ordningen de kom ut (vilket jag gör), man börjar med den från 1977 och slutar med den från 2005.
Ordning nr #2: Man börjar med den från 1999, 2002, 2005, 1977, 1980 och slutar till sist med den får 1983. Personligen skulle jag rekommendera att se de i ordning nr #1, eftersom hoppet mellan dålig-och bra kvalitet inte blir så påtagligt, utan det kommer mer naturligt.
Jag har en ”thing” för filmmusik, och jag kan nästan med all säkerhet säga att kompositören John Williams är den bästa i alla tiden! Han ligger bakom musiken till några av våra mest kända och omtyckta filmer, bl.a. ”Indiana Jones”, ”Superman”, ”Jurassic Park”, ”Schindler’s List, ”Harry Potter”, och ”Hajen”.
”Star Wars” har egentligen allt man kan önska sig i en film: Romantik, spänning, action, äventyr och Sci-fi, verkligen någonting för alla! Eftersom jag dels gillar de här filmerna och dels träffat skådespelaren till karaktären C-3PO, Anthony Daniels, så kan jag inget annat än att ge den högsta betyg!
Av mig får den här klassikern 5/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0