Enchanted (2007)


Titel:
Enchanted (2007)
Längd: 107 min
Genre: Romantik/Familj
Skådespelare: Amy Adams, Patrick Dempsey, James Marsden, Indina Menzel, Timothy Spall, Susan Sarandon, Rachel Covey
IMDB-betyg: 7.3/10

Handling:
En ond drottning har skickat den vackra Giselle från den animerade sagovärlden till New York, allt för att prins Edward inte ska gifta sig med henne. Samtidigt har advokaten Robert helt gett upp kärleken efter att hans fru lämnat han och deras gemensamma dotter.


Hur ofta drömmer man inte om att leva i en Disney-värld? Där alla går omkring i färgglada kläder, brister ut i spontansång, dansar runt i piruetter, och naturligtvis det obligatoriska lyckliga slutet.
Regissören, Kevin Lima, ligger i sina dagar bl.a. bakom ”Janne Långben- The Movie” (1995) och storsuccén ”Tarzan” (1990). Han kommer även under året lansera tillsammans med DreamWorks Animation filmen ”Monkeys of Mumbai” (2012), som verkar handla om en man vars fru har blivit kidnappad av en demonkung (?)…låter väl sisådär kanske.
Manusförfattaren Bill Kelly kör i vanlig ordning på tidsresor-temat i precis ALLT han gör. Titta bara på hans nya ”Timeless” (2013), ”Premonition” (2007) och ”Blast from the Past” (1999)…och naturligtvis även i ”Enchanted”.
Rollen som den förtjusande och väldigt energiska Giselle spelas av den underbara Amy Adams. Hon är alltid så otroligt söt, och hon passar verkligen hur bra som helst som Disneyfigur. Hon har i sina dagar provat på ganska många olika genrer, allt från komedier till seriösa draman, och blivit Oscarsnominerad hela tre gånger för supporting roll i ”The Fighter” (2010), ”Doubt” (2008) och ”Junebug” (2005). Personligen gillar jag henne nästan bäst i den här typen av oseriösa mysfilmer!
Med på rollistan har vi även Patrick Dempsey som är mest poppis som Derek – McDreamy – Shepherd från ”Grey’s Anatomy” (2005-), skådespelaren James Marsden som jag senast såg i ”Straw Dogs” (2011) men som också kan ses som Cyclops i ”X-Men” (2000-2006), den fruktansvärt fula Timothy Spall från ”Sweeney Todd” (2007), och även den Oscarsvinnande Susan Sarandon från ”The Rocky Horror Picture Show” (1975).
Filmen fick sammanlagt tre Oscarsnomineringar för Alan Menken och Stephen Scwartz musik, med de extremt fastnar-på-hjärnan-låtarna ”Happy Working Song”, ”So Close”, ”That’s How You Know”.
Trots att filmen egentligen är något töntig, kan jag inte hjälpa att tycka att den verkligen är supercharmig. En passande film för hela familjen, eller när man behöver ett rejält humör-lyft!
 Att för ett Disney-fan som mig, får uppleva en nytolkning i en härlig à la New York-anda där prinsen, prinsessan och den onda styvmodern är med, känns superhärligt!
Jag ger den 4/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0