Hugo (2011)


Titel:
Hugo (2011)
Längd: 126 min
Genre: Äventyr/Drama/Familj
Skådespelare: Asa Butterfield, Chloe Grace Moretz, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Emily Mortimer, Christopher Lee, Helen McCrory, Jude Law
IMDB-betyg: 8.0/10


Handling:
I ett 1930 Paris bor den föräldralösa Hugo i väggarna på en tågstation. Tillsammans med flickan Isabelle försöker de lösa mysteriet kring nyckeln som går till det hjärtformade nyckelhålet i sin fars gamla robot.  



Inför ett av årets absolut BÄSTA händelser, Oscarsgalan, blir man som filmfantast naturligtvis tvungen att mata sig igenom årets nominerade filmer. Allt för att vara förberedd till MAX när evenemanget går i stapeln mitt i natten, svensk tid. Därför bestämde jag och en kompis att samma helg försöka hinna med så mycket som möjligt!
Regissören, Martin Scorsese, är en man som nästan aldrig gör en besviken. Han ligger bl.a. bakom succéfilmerna ”Taxi Driver” (1976), ”Shutter Island” (2010) och ”GoodFellas” (1990). Det som egentligen är ganska ”unikt” med hans Oscarsbidrag iår är att ingen av hans favvoskådespelare (Robert De Niro och Leonardo DiCaprio, vars den sistnämnda varit med i tolv år tillbaka) är med och att det här är hans första ”barnfilm”. Tidigare brukar han nämligen köra stenhårt på drama/thrillers, därför var det naturligtvis superspännande att se vad han kunde åstadkomma på andra vatten.
De två unga huvudrollerna, Asa Butterfield och Chloe Grace Moretz, kan man se i den väldigt fina filmen ”The Boy in the Striped Pyjamas” (2008) respektive actionfyllda ”Kick-Ass” (2010). Båda små spjuvern är trots sin ringa ålder riktigt duktiga och kommer förhoppningsvis fortsätta att vara det! Med på rollistan fanns även Oscarsvinnande Ben Kingsley ifrån filmen ”Gandhi” (1982) och komikern Sacha Baron Cohen som även är aktuell i ”The Dictator” (2012).
Förutom den unga pojken Hugo får vi även följa med karaktären Georges Méliès. Det roliga är att det flesta små historien kring den sistnämnda mannen faktiskt är sanna, och att han naturligtvis var en verklig var en riktig människa en gång i tiden. Han var alltså en filmpionjär (som det så fancy heter) och ligger bl.a. bakom DENHÄR kortfilmen, som det också nämndes mycket om i Scorsese aktuella film.
Kan man inte tro att den här filmen var ett mästerverk? Med FEM Oscarstatyetter (dock ganska intetsägande pris), prestigefylld regissör och duktiga skådespelare. Det är, i en filmfanasts öron, ett drömläge. MEN jag ska säga precis som det är. Filmen är helt klart överskattad! Trots att den är fruktansvärt snyggt gjord och använder sig av trovärdiga skådespelare kan jag inte hjälpa att tycka att historien blev väldigt långsam och intetsägande. Det var även massor av detaljer som kändes väldigt oväsentliga på så otroligt många sätt! Man förstod inte heller vad de ville ha sagt med berättelsen och VEM den egentligen handlade om. Var det den föräldralösa pojken eller den f.d. filmskaparen George Mèliés?? Historien var med andra ord ganska splittrande och det var svårt att knyta ann till berättelsen. Det jag däremot gillar med filmen är att den är så otroligt snyggt gjord, med ett fruktansvärt fint arbete på alla små detaljer.  
Men trots att den var fin att titta på för stunden, så lämnade den inga som helst avtryck som gjorde att jag ”ville ha mer” eller som gör att jag såhär i efterhand sitter och fascineras över den. Tyvärr Scorsese, denna gång blev det ingen höjdare!
Jag ger den en axelryckning och 3/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0