Good Will Hunting (1997)


Titel:
Good Will Hunting (1997)
Längd: 126 min
Genre: Drama
Skådespelare: Matt Damon, Stellan Skarsgård, Robin Williams, Ben Affleck, Minnie Driver, Casey Affleck, Cole Hauser
IMDB-betyg: 8.1/10

Handling:
Den 20-åriga Will Hunting jobbar som vaktmästare på det privatägda universitet MIT. På sin fritid hänger han med sina polare, startar slagsmål och dricker öl. Men det som gör honom annorlunda än de andra är att han är ett geni och kan utan problem lösa svåra matematiska ekvationer. En av skolans mest respektabla lärare upptäcker Wills stora potential och ber honom besöka psykologen Sean, som även han har vuxit upp i tuffa miljöer.


Tänkte först och främst berätta om den relativt roliga historien om hur filmen blev till. Hade vi suttit kring en lägereldsbrasa nu så skulle jag börjat meningen med ”- Legenden säger…”.  Det började hur som helst med att skådespelaren Casey Affleck hade en liten roll i Gus Van Sants långfilm ”To Die For” (1995). Strax efter att filmen kommit ut gick Casey Affleck över till regissören med ett manus och berättade att hans bror och hans kompis hade skrivit det. Gus Van Sant valde att regissera filmen och att sätta de båda manusförfattarna som två av huvudrollerna.”Brorsan” och ”hans kompis” var då de ännu okända skådespelarna Ben Affleck och Matt Damon, som efter filmen fick sig ett rejält lyft i Hollywood OCH en Oscarsstatyett för bästa manus.
Just Matt Damon har jag då och då en liten crush på, anledningen är att jag ibland glömmer bort vilket otroligt kompetent skådespelare han faktiskt här. Gillar man honom kan man kolla in hans actionfyllda ”The Bourne-” (2002)(2004)(2007), eller årets ”The Adjustment Bureau” (2011) där han kämpar för att behålla sin true love.
Ben Affleck är killen med de snygga käkbenen, det kolsvarta håret och den karismatiska stjärthakan, och som i ärlighetens namn oftast gör sig bättre bakom kameran än framför. Han ligger nämligen bakom förra årets ”The Town” (2010) och även drama/thillern ”Gone Baby Gone” (2007) där hans baby-bro Casey Affleck spelar huvudrollen. Vill man se hans pretty face rekommenderar jag isåfall att titta på jorden-går-under-filmen ”Armageddon” (1998).
De två vi verkligen inte får glömma är den Oscarsvinnande Robin Williams från bl.a. ”The Final Cut” (2004) och vår svenska stolthet Stellan Skarsgård som just nu är bioaktuell i ”The Girl With the Dragon Tattoo” (2011), som båda två gjorde ett fantastiskt jobb.
Den som också blev Oscarsnominerad för hennes prestation i den här filmen var Minnie Driver, som i alla fall jag känner igen från min besatthet ”The Phantom of the Opera” (2004) där hon spelar soprandivan Carlotta.
Förutom två Oscarsvinnande och ytterligare sju nomineringar, ligger filmen på #184 på IMDbs topp-250-listan. Siffrorna talar för sig själv. Skådespelarna gjorde ett kanonjobb, Danny Elfman komponerade underbar musik och några låtar med grymma Elliott Smith, filmen var snyggt genomarbetat och historien var jättefin – en väldigt lyckad film, med andra ord!
Älskar dessutom scenen då Matt Damons karaktär Will bryter ihop i tårar och slänger sig in i psykologen Seans armar under ett möte ”-It’s not your fault, It’s not your fault”. Magiskt! En annan scen som jag också gillar riktigt mycket är när Will och Sean pratar om Seans döda fru, då de börjar gapskratta sådär härligt innerligt som känns så jäkla äkta.
Av mig får den en svag 5/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0