Captain America: The First Avenger (2011)


Titel:
Captain America: The First Avenger (2011)
Längd: 124 min
Genre: Action/Äventyr
Skådespelare: Chris Evans, Hugo Weaving ,Tommy Lee Jones, Dominic Cooper, Hayley Atwell, Sebastian Stan, Stanley Tucci, Samuel L. Jackson, Toby Jones, Neal McDonough
IMDB-betyg: 6.9/10

Handling:
Den spinkiga Steve Rogers vill inget hellre än att gå med i armén för att vara med och slåss mot nazisterna för att rädda sitt land, men eftersom han är sjuk och inte har den rätta fysiken klassificeras han som ”icke tjänstduglig”. När han nästan förlorat hoppet, dyker Dr. Abraham Erskine upp och erbjuder honom att vara med i ett experiment som ska göra honom starkare. De det inte vet är att en f.d. nazistgeneral också har fått tag på experimentet…



Om vi först ska reda ut konceptet ”superhjälte”. Vad är det? Med ”super” så innebär det spontant att man ska ha en kraft av något slag, men isåfall räknas varken Batman eller Iron Man in, eftersom ingen av dem egentligen har en specialkraft (förutom att vara superrik, ingen kraft dock). Det andra ordet är ”hjälte”, vilket betyder att man räddar folk och är en allmänt hyvens kille, vilket i princip är alla huvudpersoner i varenda film. Med vad är det egentligen som räknas med ”superhjälte”? Ska de ha en kraftig kroppshylla, klatschiga fraser, mantel, en gel-baserad babylock hängandes i pannan?
Definitionen är svår, men på samma gång oerhört lätt.
Två män som alltid har ett finger med i spelet när det kommer till Marvel-hjältarna är Stan Lee och Jack Kirkby (+ Joe Simon som också ligger bakom den här), inget undantag. Karaktären Captain America skapades under andra världskriget, och har sedan dess varit en av de stora favoriterna bland Marvel-imperiet. Årets filmatisering gjordes däremot av regissören Joe Johnston, samma man som även ligger bakom ”Jurassic Park III” (2001) och förra årets Oscarsvinnande för bästa smink ”The Wolfman” (2010). Rollen som Steve Rogers aka Captain America spelades av Chris Evans. När jag först fick höra att han skulle spela superhjälten, blev jag lite förvånad. Anledningen är att han även spelat Marvels andra karaktär Human Torch i den actionfyllda filmatiseringen av ”Fantastic Four” (2005) och dess uppföljare ”Fantasic Four: Rise of the Silver Surfer” (2007). Känns det spontant inte lite fusk att han har fått spela superhjälte två gånger? Är inte det allas stora dröm att få göra det? Dessutom när det kommer till Marvels karaktärer.
Som superskurken Johann Schimdt/Red Skull spelar Hugo Weaving. Honom känner i alla fall jag mest igen från ”Matrix” (1999-2003) som Agent Smith, och som Elrond i ”Lord of the Rings” (2001-2003) och han är även i december om ett år aktuell i Peter Jacksons extremt hajpade ”The Hobbit: An Unexpected Journey” (2012). Om man tänker på en ond människa, vad ploppar då upp i skallen? Är det latexhandskar, ett elakt skratt, läderkappa, en svartlackad bil, galna ögon och med nazist-åsikter? Isåfall är det Red Skull man tänker på. Han är en klassisk ”riktigt skurk” som förmodligen inte skulle tänka två gånger innan han skulle trycka på den stora röda ”spräng”-knappen. Om man tänker efter så är just Red Skull en ganska unik skurk i Marvel-imperiet, han är spontant nämligen den enda jag kommer på som ”skulle kunna finnas på riktigt” (minus hans röda skelettkropp dvs), han ska ju föreställa Adolf Hitlers rådgivare och en nazistisk general. Hur less borde inte dagens tyskar egentligen vara på att fortfarande få skit för Hitler??
Med på rollistan finns även den vackra Hayley Atwell, Oscarsvinnande/nominerade Tommy Lee Jones och Stanley Tucci, Dominic Cooper och Sebastian Stan.
Handlingen är på många sätt så fruktansvärt okomplicerat, och framförallt superklyschigt. Att hjälten är sådär typiskt Amerikanskt helylle och att skurken är så superskurig som man bara kan tänka sig - fungerar bara i superhjältefilmer. Antingen är man ond eller god, det finns liksom ingenting mittemellan i Marvels värld. Trots att filmen inte är sådär jättebra, är den ändå sevärd för de som vanligtvis går igång på superhjältar.
Till våren kommer den stora blockbustern med stort B, nämligen filmen ”The Avengers” (2012) upp på biograferna. Handlingen kommer cirkulera kring The Avengers-gänget som har ryckts ut för att stoppa den onda Loki för att förinta/erövra jorden. Med i gänget kommer bl.a. vara Captain America, Iron Man, Hulken, Thor och Black Widow. Själv är jag hur pepp som helst på filmen. It’s gonna be awesome! Sitter man dessutom kvar under eftertexterna till ”Captain America: The First Avenger” får man se en liten trailer på det kommande mästerverket!
Själv ger jag den en sval 3/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0