Sucker Punch (2011)


Titel:
Sucker Punch (2011)
Längd: 110 min
Genre: Action/Äventyr/Fantasy
Skådespelare: Amily Browning, Jena Malone, Abbie Cornish, Vanessa Hudgens, Jamie Chung, Carla Gugino, Oscar Isaac, Jon Hamm
IMDB-betyg: 6.4/10

Handling:
Efter att ha förlorat sin mor råkar hon av misstag döda sin lillasyster och hamnar då på ett mentalsjukhus där hon får smeknamnet Baby Doll. Väl på mentalsjukhuset skapar hon och de andra tjejerna en alternativ verklighet där de tvungas slåss mot drakar, övernaturliga varelser och robotar för att fly.


Jag hade till en början lite delade tankar om den här filmen eftersom alla jag pratat med antingen gillar den eller bara tycker att det är ett gäng lättklädda tjejer med vapen.
Det här är en film av den effekttokiga Zack Snyder, som tidigare gjort den grymma filmen ”300” (2006), ”Watchmen” (2009) och ”Dawn of the Dead” (2004). I både ”300” och ”Watchmen” körde Zack Snyder verkligen järnet med fräna effekter och coola fightingscener. I just den här kände han inte när det var nog, eftersom i princip hela filmen var 110 minuter av ren och skär dataanimering och specialeffekter, vilket jag personligen tyckte var ganska häftigt medan andra anser att det bara är töntigt.
Som huvudroll, Baby Doll, spelade Emily Browning. Den tjejen har sjukt aggressiva drag i ansiktet alltså, helt otroligt. Hon känner jag främst igen från skräckfilmen ”The Uninvited” och i ”Ghost Ship” där hon spelade den lilla spökflickan.
Som Sweet Pea hade vi Abbie Cornish, som jag relativt nyligen såg i ”Limitless” (2011), men jag störde mig avsevärt mindre på henne i den här filmen.
Jena Malone var också med, hon känner man kanske igen från ”Pride and Prejudice” (2005). Även fast jag kommer vara så ytlig och säga att hennes utseende ibland kan störa mig, men eftersom hon har sådan stor skådarspelartalang kommer vi förmodligen få se väldigt mycket av henne i framtiden!
En smärre chock kom däremot då Vanessa Hudgens spelade Blondie, hon kopplar nog de flesta ihop med ”High School Musical” (2006-2008) där hon spelar Gabriella. Det känns som att hon tackade ja till den här filmen för att få bort sin Disney Channel-stämpel, I don’t blame her.
Förutom de redan nämnda skådespelarna var även Amanda från serien ”Entourage” (2004-) Carla Gugino och Jon Hamm från ”Mad Men” (2007-).
Eftersom jag är en riktig soundtracks-bög så kan jag meddela att musiken till den här verkligen var skitbra! Kan också berätta att huvudrollen Emily Browning sjöng några av låtarna från filmen.
Spontant skulle jag säga att filmen är gjord av killar för killar, specialeffekterna ligger på max och tjejernas små kläder talar för sig själv, men jag tycker faktiskt att filmen var ganska cool ändå! Såklart är det ett måste att se den i BlueRay, annars kan man sluta ut det hela eftersom effekterna som sagt är 95% av filmen. Även fast handlingen kanske inte är den bästa var det ändå en upplevelse i sig att se specialeffekterna och de oroligt grymma fightingscenerna.
Jag ger den 4/5


Tamara Drewe (2010)


Titel:
Tamara Drewe (2010)
Längd: 111 min
Genre: Drama/Romantik
Skådespelare: Gemma Arterton, Luke Evans, Roger Allam, Bill Camp, Jessica Barden, Dominic Cooper, Tamsin Greig
IMDB-betyg: 6.4/10

Handling:
Journalisten Tamara Drewe återvänder hem för att sälja sitt barndomshus efter att hennes mamma dött. Kärlek, otrohet och lögner blossar däremot upp i den lilla byn när hon anländer hem.



På IMDb påstår de att det här är en romantisk komedi, däremot är den way to deprimerande och bedrövlig för att kunna kalla sig ”komedi” överhuvudtaget. Enligt mig.
Som huvudrollen har vi den alltid lika vackra Gemma Arterton, som jag mest känner igen från ”Prince of Persia” (2010) och ”The Disappearance of Alice Creed” (2009) men som utöver det också varit med i bondfilmen ”Quantum of Solace” (2008).
Med på rollistan var även Luke Evans, som spelade den händiga alfahannen Andy. Trots att han tidigare inte gjort så mycket kan jag nästan lova att han i framtiden kommer bli riktigt stor! Han påminner också om någon, men jag kan klåen inte komma på vem…
Som stads-och hårdrockskillen spelade Dominic Cooper, som har det där riktiga bad boy-utseendet. Han kan man känna igen från bl.a. ”Mamma Mia!” (2008) där han spelade Amanda Seyfrieds fästman.
Den som däremot imponerade mest måste jag säga var Tamsin Greig, som såg mellan fingrarna när hennes författare till man gång på gång var otrogen och hon själv som istället la ner all sin energi på trädgården och i köket.
 Filmen är hur som helst gjord av den tvåfaldigt Oscarsnominerade Stephen Frears, som bl.a. gjort den populära filmen ”The Queen” (2006) där Helen Mirren spelade huvudrollen.
Jag vet ärligt talat inte om jag faktiskt gillar den här filmen eller helt enkelt hatar den, okej hatar var kanske att ta i. Men eftersom jag trodde att det först var en komedi blev mina förväntningar en aning missvisande, om jag däremot hade haft inställningen att det var drama med snudden av romantik kanske jag hade tyckt bättre om den. Vem vet.
Jag ger den en svag 3/5

Source Code (2011)


Titel:
Source Code (2011)
Längd: 93min
Genre: Thriller/Sci-Fi/Drama
Skådespelare: Jake Gyllenhaal, Vera Farmiga, Michelle Monaghan, Jeffrey Wright, Michael Arden
IMDB-betyg: 7.7/10

Handling:
I ett pendeltåg i Chicago vaknar soldaten Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) upp i en okänd mans kropp, efter några minuter sprängs tåget. Han får senare veta att han är med i ett uppdrag att hitta bomben och förhindra att gärningsmannen kommer undan, han får exakt 8 min på sig innan han slungas tillbaka till verkligheten och till sin egen kropp. Det blir däremot mer personligt när han blir kär i tågpassageraren Christina (Michelle Monaghan) och då tvingas satsa allt för att rädda hennes liv.


Den här filmen har jag varit taggad på i evigheter och den nådde verkligen upp till mina förväntningar.
Jag skulle nästan vilja påstå att alla viktiga delar som krävs för en bra film fanns med; kärlek, action, spänning, sorg och lite humor. Det här är med andra ord en riktigt bra rulle!
Regissören Duncan Jones har tidigare inte gjort många filmer, rättare sagt en film - ”Moon” (2009), som är en sci-fi med Sam Rockwell och Kevin Spacey i huvudrollen och som har lite samma anda som ”Source Code”. Trots att Duncan Jones är ganska ung ska jag verkligen se till att hålla ett extra getöga på honom i framtiden, eftersom han med säkerhet kommer framställa massor med grymma filmer.
Som huvudrollsinnehavare har vi Jake Gylllenhaal, en man som jag tycker ligger på 20-topp-snygga-karlar-som-går-på-denna-jord, han är med andra ord riktigt läcker och en duktig skådespelare. Den senaste filmen jag såg med honom var ”Love and Other Drugs” (2010) där han spelade mot Anne Hathaway, men han har även varit grym i sin Oscarsnominerade ”Brokeback Mountain” (2005) och ”Donnie Darko” (2001).
Michelle Monaghan såg jag senast mot Matt Damon i ”The Bourne Supremacy” (2004), men hon har också varit med i ”Eagle Eye” (2008), ”Gone Baby Gone” (2007) och ”Made of Honor” (2008).
Oscarsnominerade Vera Farmiga var också med. Hon har jag tidigare sett i thrillerfilmen ”Orphan” (2009) och ”Up in the Air” (2009) mot George Clooney.
Filmen har som sagt ett lagom mått av allt man som publik kan tänkas önska, och den passar lika bra för tjejer som till killar.
Jag ger den 4/5



How Do You Know (2010)


Titel:
How Do You Know (2010)
Längd: 121 min
Genre: Romantik/Komedi
Skådespelare: Reese WItherspoon, Paul Rudd, Owen Wilson, Jack Nicholson, Kathryn Hahn
IMDB-betyg: 5.3/10

Handling:
Efter att den duktiga softball-spelaren Lisa (Reese Witherspoon) blivigt kickad från laget bestämmer hon sig för att omvärdera sitt liv och istället ge mer fokus åt sitt kärleksliv. Hon slits dock mellan sina känslor till baseboll-spelaren Matty (Owen Wilson) och den nydumpade George (Paul Rudd).

Inför den här typen av romantiska komedier är det fullständigt förbjudet att ha några större förväntningar, även fast rollistan kan tyckas se bra ut!
Mannen som både har regisserat och skrivit manus heter James L.Brooks, som många kanske känner igen som en av utvecklarna till den sjukt populära tv-serien om en gul familj, nämligen ”The Simpsons” (1989-). Han har även vunnit hela tre Oscar och gjort bl.a. ” As Good As It Gets” (1997).
Rollistan ser som sagt sjukt imponerande ut, där Reese Witherspoon – som bara ser yngre ut för var dag som går – spelar den kvinnliga huvudrollen. Hon har bl.a. vunnit en Oscar för sitt framförande i den grymma ”Walk the Line” (2005) där hon sjöng med den snygga Joaquin Phoenix. Hon har även spelat huvudrollen i ”Legally Blonde” (2001) och är med i den nya ”Water for Elephants” (2011).
Som den manliga huvudrollen har vi både Owen Wilson och min personliga favorit Paul Rudd, som bl.a. varit med i ”Wedding Crashers” (2005) och ”I Love You, Man” (2009).
Sedan har vi också dragplåstret, Jack Nicholson, den trefaldigt Oscarsvinnande skådespelaren som bl.a. varit med i ”The Shining” (1980) och ”Gökpoet” (1975), men som i denna film gjorde ett sjukt halvdant jobb.
Även fast filmen verkligen hade alla verktyg – erfaren regissör och duktiga skådespelare – hände det någonting under filmens gång som inte nådde ända fram. Filmen kändes som två olika historier, där bådadera slutade som halvfärdiga.
Den får 2/5


The Romantics (2010)


Titel:
The Romantics (2010)
Längd: 95 min
Genre: Drama
Skådespelare: Katie Holmes, Anna Paquin, Josh Duhamel, Adam Brody, Malin Åkerman, Elijah Wood, Dianna Agron
IMDB-betyg: 5.2/10

Handling:
Sju vänner samlas igen efter många år för att gå på bröllopet av två av deras vänner. Däremot blir det lite problem eftersom brudgummen och hedersbrudtärnan tidigare haft ett långt förhållande.

Det som imponerar mest i den här filmen är utan tvekan rollistan, som är full av kända och för det mesta duktiga skådespelare.
Filmen är helt och hållet gjord av Galt Niederhoffer, ja hon är en kvinna, som deltagit i den populära filmfestivalen Sundance flera gånger och som vann för sin ”Grace Is Gone” (2007). Hon har även varit med och gjort ”After.Life” (2009) där bl.a. Liam Neeson, Christina Ricci och Justin Long spelar huvudrollerna.
Personligen har jag lite hatkänslor till Katie Holmes, mest för att jag tycker hon ser dryg ut men också för att jag inte tycker att hon är en särskilt bra skådespelerska. Hon är mest känd som Joey från den populära tv-serien ”Dawson’s Creek” (1998-2003) och som Rachel Dawes i Christopher NolansBatman Begins” (2005).
På rollistan har vi även Anna Paquin som tidigare vunnit Oscar för sin prestation i ”The Piano” (1993), men som utan tvekan har alla sina fans från vampyrserien ”True Blood” (2008-) där hon spelar Sookie Stackhouse.
Med på listan har vi även vår svenska tjej Malin Åkerman, ”Las Vegas” (2003-2008)-stjärnan Josh Duhamel, Seth från ”O.C” (2003-2007) Adam Brody och den extremt korta Elijah Wood från ”The Lord of the Rings”- trilogin.
Filmen är verkligen en typiskt drama där alla strular omkring med alla, efter ett tag tappar man dock intresse och känner sig mätt på alla deras problem.
Tyvärr ger jag den en stark 2/5


The Final Cut (2004)


Titel:
The Final Cut (2004)
Längd: 95 min
Genre: Thriller/Drama/Sci-fi
Skådespelare: Robin Williams, James Caviezel, Mira Sorvino, Mimi Kuzyk, Stephanie Romanov
IMDB-betyg: 6.1/10

Handling:
I en värld där de flesta har minnesinplantat som spelar in allt från födseln till döden, är Alan (Robin Williams) en s.k ”klippare” vars jobb består av att klippa ihop en fin film från den avlidnes dagar på dennes minnesstund. Men han själv har ett trassligt förflutet som plågar honom varje vaken stund.

En lagom spännande och intressant film!
Regissören och manusförfattaren är Omar Naim, som tidigare inte gjort särskilt mycket men som är aktuell med en till synes spännande film som heter ”Dead Awake” (2010).
Att se Robin Williams i seriösa roller har jag ibland lite problem med eftersom jag vanligtvis är van att se honom i familjefilmer där han ofta är den roliga farbrorn, ”Mrs. Doubtfire” (1993) och ”Night at the Museum” (2006), men han är även med i den Oscarsvinnande ”Dead Poets Society” (1989) och mot Matt Damon i ”Good Will Hunting” (1997).
Jag tycker att filmens idé verkligen är jättebra och den lät säkert mycket bra i manusform, den var bra och spännande rätt igenom om man dock bortser från slutet som förstörde resterande film fullständigt. Jag tänker inte spoila någonting, men vet ärligt talat inte vad Omar Naim tänkte eftersom slutet känns väldigt ihopraffsat och intetsägande.
Ger den 3/5


4.3.2.1 (2010)


Titel:
4.3.2.1 (2010)
Längd: 117 min
Genre: Thriller/Action/Drama
Skådespelare: Ophelia Lovibond, Emma Roberts, Tamsin Egerton, Shanika Warren-Markland, Noel Clarke
IMDB-betyg: 5.8/10

Handling:
Vi får möta fyra vänner och historien bakom ett gäng stulna diamanter.
Shannon har just blivit lämnad av sin mamma och är på gränsen till självmord. Joanne tvingas jobba i en 24/7-öppen affär eftersom hennes syster bara ränner omkring efter killar. Den rika Cassandra är på väg till NY för att träffa en kille hon bara pratat med över internet, och Kerrys kämpar med sin struliga bror och modet att komma ut för hennes familj att hon är lesbisk.

Jag känner nu i efterhand att handlingen låter fruktansvärt mycket seriösare än det egentligen är, så ha i åtanke att det inte är lika allvaligt som det låter.
En av regissörerna och manusförfattaren, Noel Clarke, är för mig tidigare nästan helt okänd. Förutom hans roll i den här filmen har jag faktiskt inte sett honom i någonting annat. Mark Davis är den andra regissören, och precis som den förstnämna har jag inte kommit i kontakt med honom innan heller.
En av huvudrollerna gjordes av Emma Roberts, en tjej som jag tidigare sett i bl.a. ”It’s a Kind of a Funny Story” (2010) och ”Wild Child” (2008).
Ophelia Lovibond har jag nästan alltid sett i lite halvpuckade roller, så för mig var det jättekonstigt att vänja av henne från den lite roliga tjejen till den deprimerade tonåringen. Senaste filmerna med henne har varit ”No Strings Attached” (2011), ”London Boulevard” (2010) och ”Chatroom” (2010).
Tamsin Egerton spelade i den här filmen den rika Cassandra som åkte iväg för att träffa internetkillen, och förutom från hennes sjukt fina hår är hon även modell men har inte varit med i några speciellt kända filmer.  Shanika Warren-Markland spelade den halvkaxiga lesbiska tjejen och har sedan tidigare jobbat med filmens regissör Noel Clarke i ”Adulthood” (2008).
Jag tycker att filmen var smart och genomtänkt, vilket är två riktigt goda egenskaper. Gillar även hur de klipper ihop alla berättelser så att det i slutet passar ihop med de små detaljerna. Men däremot kände jag ändå att filmen inte nådde ända fram, även fast idén var bra!
Ger den 3/5


Super 8 (2011)


Titel:
Super 8 (2011)
Längd: 112 min
Genre: Sci-fi/Thriller
Skådespelare: Joel Courtney, Elle Fanning, Kyle Chandler, Riley Griffiths, Ryan Lee, Gabriel Basso, Zach Mills, Ron Eldard
IMDB-betyg: 7.8/10                                                            

Handling:
I en liten stad i Ohio 1979, har det just blivigt sommarlov och ett gäng vänner är i full gång med att spela in en zombiefilm. Mitt i filmandet händer det dock en konstig tågolycka där marinsoldater snabbt anländer för att sopa det hela under mattan.
När det däremot sker oförklarliga händelser och ovanliga försvinnanden börjar den lilla stader ana oråd.

Barnskådespelare är spontant inte någon höjdare! Inte någon höjdare alls faktiskt.
Men dessa små kids var otroligt nog jäkligt duktiga.
Det är skaparen av den otroligt populära tv-serien ”Lost” (2004-2010) och ”Fringe” (2008-2011) som ligger bakom den här nya och lite speciella scifi-filmen, nämligen J.J Adams. Till sin hjälp har han den trefaldigt Oscarsvinnande Steven Spielberg, som har varit med och gjort så fruktansvärt mycket filmer att jag bara orkar räkna upp ”Schindler’s List” (1993).
Som sagt brukar jag inte vara något big fan av barnskådespelare eftersom de ibland bara ser inövade ut. Riley Griffiths, den lilla tjockisen, däremot tyckte jag var helt suverän! Allt han sa och gjorde tyckte jag var fullkomligt lysande! Den unga kvinnan Elle Fanning, som är lillsasyster till min favvo Dakota Fanning, tycker jag också gjorde ett lysande jobb.
Jag kände när filmen var slut att det hela osade författaren Stephen King, hans böcker brukar ofta handla om unga tonåringar i en glömd stad som det händer någonting övernaturligt med. Såklart så hade Stephen King absolut ingenting med den här filmen att göra, men han kunde mycket väl ha stått bakom manuset i mina ögon.
En liten rolig detalj/hyllning till den gamla zombiekungen George A.Ramero kunde upptäckas av de observanta, och stannar man kvar medans eftertexterna rullar får man se lite roliga klipp.
Trots att filmen ibland blev liiiite töntig, syftar då främst på scenen där den lilla pojken Joe ger ett pep-talk till den gigantiska utomjordingen (OM det kom en enorm alien känns det väldigt tveksamt om han skulle lyssnat på en liten unge), tycker jag ändå att den var riktigt bra och faktiskt ganska spännande.
Jag ger den 4/5


Million Dollar Baby (2004)


Titel:
Million Dollar Baby (2004)
Längd: 132 min
Genre: Drama
Skådespelare: Clint Eastwood, Morgan Freeman, Hilary Swank
IMDB-betyg: 8.2/10

Handling:
I Frankies boxningsklubb finns inget utrymme för kvinnor, i alla fall inte tills den påstridiga Maggie vandrar in och vill börja träna. Frankie är först tveksam men efter ett tag går han med på att träna henne, och efter bara ett år är hon på väg mot toppen.

Det här är en otroligt bra och fruktansvärt inspirerande film som borde ses av alla!
Att den dessutom vunnit hela fyra Oscar och ligger på plats 147 av 250 av bästa filmerna någonsin på IMDb, är ett löfte på att filmen är värd att se.
Clint ”Clintan” Eastwood står som både regissör och den manliga huvudrollen, vilket han gör med bravader. Han har tidigare vunnit fyra Oscar och kör som vanligt med sin karaktäriska röst som är väldigt lugn och lite härligt rispig. Spontant känns han mest känd för sin Dirty Harry-karaktär, men har även gjort och spelat med i den relativt nya ”Gran Torino” (2008) och ”Unforgiven” (1992).
Den tvåfaldigt Oscarsvinnande Hilary Swank spelar den kvinnliga huvudrollen och gick upp massor med musklet inför rollen som Maggie. Hon har tidigare varit med i ”Boys Don’t Cry” (1999), men är för mig mest känd från ”Ps I Love You” (2007), ”Conviction” (2010), ”Amelia” (2009) och ”The Reaping” (2007). Även med på rollistan har vi den extremt duktiga Morgan Freeman, som varit med i filmen som blivigt utnämn till den bästa genom tiderna på IMDb ”The Shawshank Redemption” (1994). Karln har även spelat en roll mot Brad Pitt i ”Seven” (1995) och i den grymma ”The Dark Knight” (2008).
Spontant kan man tro att filmen ligger i Rocky-facket där de bara boxas och härjar omkring, men den är så fruktansvärt mycket mer än så och vänder sig till de båda könen i alla åldrar.
Filmen är baserad på en samling boxningsnoveller, men jag är inte jättesäker på om det är sanna historier eller bara påhittad. Hur som helst är den ändå otroligt bra och jävligt mäktig!
Jag ger den 5/5


Den som dræber –Dödens Spel (2010-)


Titel:
Den som dræber –Dödens Spel (2010-)
Längd: 90 min
Genre: Action/triller
Skådespelare: Laura Bach, Jakob Cedergren, Lars Mikkelsen, Laerke Winther Andersen, David Dencik
IMDB-betyg: 5.2/10

Handling:
Efter att ett lik hittas på en soptipp sätts detektiven Katrine och psykiatrikern Thomas på fallet. Det är en mördare helt utan samvete som med säkerhet kommer slå till igen.
Samtidigt träffar Katrine en rik advokat som verkar vara mannen med stort M, men han är däremot redan gift och vilar på fler hemligheter.

Det här är alltså sista avsnittet på första säsongen av Den som dræber, och personligen mitt favoritavsnitt. Tidigare avsnitt är ”Liket i Skogen”, ”Utopi”, ”Ondt blod” och ”Öga för Öga” där jag tycker att det första, andra och sista avsnittet absolut var de bästa.
Ännu en gång spelar Laura Bach och Jakob Cedergren huvudrollerna och de gör det som vanligt jättebra, helst Jakob Cedergren som jag tycker är helt fantastisk.
Vad jag vet så planeras det ännu en säsong, men den beräknas inte komma förens i början av 2012, men till dess får man helt enkelt hålla till godo med de redan fem filmerna som kommit ut.
Jag ger den 4/5


Den som dræber –Öga för öga (2010-)


Titel:
Den som dræber –Öga för öga (2010-)
Längd: 90 min
Genre: Action/triller
Skådespelare: Laura Bach, Jakob Cedergren, Lars Mikkelsen, Laerke Winther Andersen
IMDB-betyg: 5.2/10

Handling:
Efter att ett misshandlat lik hittas tror mordroteln att det handlar om ett gängkrig som pågår mellan östeuropiska knarkgäng. Thomas känner däremot att det finns någonting mer bakom historien och blir ofrivilligt inblandat i droguppgörelsen och maffialedaren Jacov.

Detta är den fjärde filmen ur den nya kriminalserien, som enligt mig blev en positiv överraskning. De tidigare avsnitten heter ”Liket i Skogen”, ”Utopi” och ”Ondt blod”.
Laura Bach och Jakob Cedergren har de tyngsta rollerna, men just i det här avsnittet fick Jakob Cedergren större uppmärksamhet.
Jag säger helt enkelt som jag sagt förut, vanligtvis brukar jag inte gilla nordiska filmer men eftersom danskarna har ryktet om sig att vara grym på kriminalare rekommenderar jag att ge den här en chans.
Ger den en svag 4/5


Den som dræber – Ondt Blod (2010-)


Titel:
Den som dræber – Ondt Blod (2010-)
Längd: 90 min
Genre: Action/triller
Skådespelare: Laura Bach, Jakob Cedergren, Lars Mikkelsen, Laerke Winther Andersen
IMDB-betyg: 5.2/10

Handling:
I ett av Danmarks största och tuffaste fängelse blir en intagen sjuttonåring brutalt våldtagen och sedan dödat, utan att vakterna märkt någonting. När ännu en fånge blir mördad på samma sätt misstänker detektiven Katrine och psykiatrikern Thomas att det går djupare än någon av dem har trott. Samtidigt tvingas Katrine ta tag i sitt jobbiga förflutna.

Det här är tredje avsnittet/filmen ur den nya danska kriminalserien som började i 2010. De två tidigare avsnitten heter ”Liket i Skogen” och ”Utopi”, där både två är riktigt bra.
Just den här filmen tycker jag däremot var lite sämre, men det har nog att göra med att jag ibland blev lite förvirrad eftersom jag vanligtvis inte är van med danska namn och tycker att i princip alla låter likadant.
Laura Bach och Jakob Cedergren var även i den här helt oklandriga, och det var även intressant att man äntligen får veta varför karaktären Katrine ibland spökas av sitt förflutna.
Ger den 3/5


Den som dræber – Utopi (2010-)


Titel:
Den som dræber – Utopi (2010-)
Längd: 90 min
Genre: Action/triller
Skådespelare: Laura Bach, Jakob Cedergren, Lars Mikkelsen, Laerke Winther Andersen, David Dencik
IMDB-betyg: 5.2/10

Handling:
Detektiven Katrine och psykiatrikern Thomas är tillbaka för att denna gång få fast en mördare som försöker skapa den perfekta familjen – en utopi. Han väljer ut sina offer med noggrannhet, dödar pappan och kidnappar mamman och dottern.


Det här är den andra filmen ur den nya danska kriminalserien, där den första hette ”Den som dræber – Liket i skogen” (2010-).
Personligen tycker jag att den första filmen var bättre och mer spännande, däremot passade David Dencik hur bra som helst i rollen som psykopat, han har nämligen det där riktigt obehagliga utseendet. Tidigare har han varit aktuell med en roll i Stieg Larssons ”Män som hatar kvinnor” (2009), och vad jag har förstått ska han också vara med i den engelska tolkningen ”The Girl with the Dragon Tattoo” (2011) mot Daniel Craig.
Precis som föregående film spelade Laura Bach och Jakob Cedergren huvudrollerna, vilket de gjorde skitbra.
Jag har faktiskt inte sådär supermycket att säga om den här filmen känner jag, utan tycker nästan att det räcker med att säga att den var bra.
Ger den en svag 4/5


Den som dræber – Liket i skogen (2010-)


Titel:
Den som dræber – Liket i skogen (2010-)
Längd: 90 min
Genre: Action/triller
Skådespelare: Laura Bach, Jakob Cedergren, Lars Mikkelsen, Laerke Winther Andersen
IMDB-betyg: 5.2/10

Handling:
Några kvinnor hittas begravda i skogen i Köpenhamn och detektiven Katrine sätts på jobbet. Hon tvingas ta hjälp av psykiatrikern Thomas, och tillsammans försöker de lösa mysteriet med Danmarks första seriemördare.


Det här är alltså en ny nordisk deckarserie som spontant känns som vilken annan kriminalare som helst. Eftersom nordisk film oftast inte brukar vara min kopp av te har jag för vana att inte titta på sådant här, men eftersom jag faktiskt älskar den svenska deckaren ”Beck” med Peter Haber och Mikael Persbrandt så gav jag den här en chans.
Danmark vill jag nästan påstå är kungen av alla de andra deckarserierna vi har här uppe i norden, de har bl.a. producerat fram hela fyra säsongen av den grymma ”Mordkommissionen” (2000-2004), eller den danska originaltiteln ”Rejseholdet”.
Just ” Den som dræber” tyckte jag faktiskt var riktigt bra, och då i synnerhet skådespelarna som gjorde ett kanonjobb! Jakob Cedergren är en man som för mig sedan tidigare nästan är helt okänd förutom en roll i ”Arn- Riket vid vägens slut” (2008), han är en sådan där skådespelare som är hur duktig som helst men som förmodligen aldrig kommer slå igenom i USA, vilket är synd. Att han dessutom är riktigt riktigt snygg är bara ett plus. Filmens kvinnliga huvudroll gjordes av Laura Bach, personligen tycker jag det är fränt då man bryter den vanliga normen med att ha en manlig kriminalinspektör och istället väljer att sätta dit en stark och självständig kvinna.
Jag tycker att filmens handling var spännande och jag skulle absolut kunna rekommendera den här om man vanligtvis brukar gilla kriminalare.
Ger den 4/5


Premonition (2007)


Titel:
Premonition (2007)
Längd: 96 min
Genre: Drama/Thriller
Skådespelare: Sandra Bullock, Julian McMahon, Peter Stormare, Amber Valletta, Nia Long, Shyann McClure, Courtney Taylor Burness
IMDB-betyg: 5.7/10

Handling:
En dag ringer en polisman på Lindas (Sandra Bullock) dörr och berättar att hennes man har omkommit i en bilolycka, hon tvingas berätta för de båda döttrarna och planera en begravning. Morgonen efter sitter Jim (Julian McMahon) däremot livs levande vid köksbordet. Ännu en morgon senare vaknar hon upp igen och då är hennes man fortfarande död.
Linda vet nu vilket datum hennes man kommer att dö, det enda hon måste göra nu är att förhindra händelsen.

”Premonition”, eller ”Ond aning” som den heter på svenska, gick ikväll som söndagsfilm på tv4. Jag, som nästan aldrig brukar kolla på tv, bestämde mig för att ge den en chans.
   Sandra Bullock har alltid varit lite av en personlig favorit. Jag tycker att hon är otroligt duktig då hon kliver ut ur sin bekvämlighetszon och istället testar på en mer seriös typ av film, som den här exempelvis. Hon har tidigare vunnit en Oscar för sin prestation i ”The Blind Side” (2009), men jag såg hennes senast i ”While You Were Sleeping” (1995) mot Bill Pullman.
   Den manliga huvudrollen spelades av Julian McMahon, som för mig är mest känd som demonen Cole Turner i ”Charmed” (1998-2006), han spelar även Dr.Christian Troy i den populära tvserien ”Nip/Tuck” (2003-2010).
   Regissören Mennan Yapo är för mig helt okänd sedan tidigare, men han har däremot gjort en film som heter ”Lautlos” (2004).
   Lägg också märke till att vår svenska stolthet, Peter Stormare, spelar en liten roll. Personligen hyser jag en oerhört stor respekt för den karln och skulle inte våga möta honom i en mörk gränd utan att skita ner mig fullständigt. Han har dessutom varit med i min favoritserie alla kategorier, ”Prison Break” (2005-2009).
   Jag tycker hur som helst att filmen faktiskt var ganska bra, framsidan är dessutom hur häftig som helst. Däremot får jag känslan av att någonting fattades och att det ibland blev lite virrigt.
Allt som allt tycker jag ändå att den absolut är sevärd och faktiskt ganska spännande!
Ger filmen en stark 3/5


X-Men: First Class (2011)


Titel:
X-Men: First Class (2011)                         
Längd: 132 min
Genre: Action/Äventyr
Skådespelare: James McAvoy, Michael Fassbender, Kevin Bacon, Jennifer Lawrence, Rose Byrne, Janurat Jones, Zoe Kravitz, Jason Flemyng, Oliver Platt, Caleb Landry Jones, Edi Gathegi, Lucas Till, Nicholas Hoult
IMDB-betyg: 8.2/10

Handling:
Det här är berättelsen om hur allt började; hur Chales Xavier (James McAvoy) blev Professor X, och hur Erik (Michael Fassbender) blev hans ärkefiende Magneto. Vi får även följa Mystique (Jennifer Lawrence) och ett gäng andra mutanter i deras kamp för att stoppa den onda Sebastian Shaw (Kevin Bacon).

Jag har alltid varit ett stort X-Men-fan och har alla filmerna på DVD, därför var jag till en börjar väldigt tveksam till den här rackarn – dock helt i onödan.
   Det här är alltså tanken att vara en början till de tidigare X-men filmerna; ”X-Men” (2000), ”X2” (2003) och ”X-Men: The Last Stand” (2006).
   Matthew Vaughn är det som har tagit på sig projektet, han har tidigare gjort den grymma action/komedin ”Kick-Ass” (2010) och ”Stardust” (2007).
   Att filmen redan nu ligger på listan för bästa filmer på IMDb, på nummer 218 av 250, är ett ganska stort bevis på att filmen inte är helt värdelös.
   En av de manliga huvudrollerna spelas av den otroligt stiliga James McAvoy, som bl.a. varit med i ”Atonement” (2007) mot Keira Knightley och ”Wanted” (2008) mot Angelina Jolie.  Jag har även ett starkt minne av när jag såg den Oscarsvinnande ”The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe” (2005) för första gången, då jag blev jätteförtjust i Mr.Tumnus (spelad av James McAvoy) som var den första varelsen lilla Lucy mötte när hon gick in i garderoben och kom fram i Narnia.
   Som Magneto spelade Michael Fassbender, en 34 årig kille som föddes i Tyskland och som bl.a. varit med i ”Inglourious Basterds” (2009) och ”300” (2006). Han kommer inom de närmsta åren vara aktuell med en rad olika filmer och jag kommer definitivt hålla ett extra getöga på honom.
   Kevin Bacon hade också en roll, honom såg jag senast i komedin ”Beauty Shop” (2005) men han är däremot hur grym som helst i actionrullen ”Death Sentence” (2007).
   Som den blåa formändrande Mystique har vi Jennifer Lawrence, som blått sina unga år redan blivigt Oscarsnominerad för sin roll i ”Winter’s Bone” (2010).
   För oss gamla X-fans har de lyckats få in några detaljer som värmer oss lite extra om hjärtat, bl.a;
+En massa skallis-skämt som Charles Xavier säger (han kommer i de senare filmerna bli skallig),
+Raven/Mystic ligger i sängen och ändrar sitt utseende till en äldre version av sig själv (det är i själva verket samma skådespelare som spelar Mystic i de gamla filmerna, Rebecca Romijn),
+Wolverine är med i ca 5 sekunder i den nya filmen och spelas av originalskådespelaren Hugh Jackman,
+När ”About a Boy” (2002) stjärnan Nicholas Hoult förvandlas efter att han tagit en spruta blir han Beast, samma karaktär är även med i de äldre filmerna,
+När de håller på att söka efter andra mutanter får man se en liten flicka med mörk hy och vitt långt hår, det ska föreställa Storm (som är en av huvudrollerna i de gamla filmerna),
+Uniformerna som mutantgänget bär är de ursprungliga från serietidningen från 1963.
   Jag är en sådan människa som tycker att mutanter är något av det häftigaste som finns, därför tyckte jag att det var extra kul att se att de hade introducerat några nya ansikten som hade spännande krafter och egenskaper. En sak som jag däremot tyckte var mindre bra var att filmen inte kändes som dåtid, det enda som för mig vittnade om att det skulle föreställa ett tidigare liv var att de hade en parallellhandling från Kubakrisen och när de visade på tv-skärmarna var det svart/vitt, förutom de skulle jag inte ha tänkt på att det var dåtid eftersom deras utrusning kändes ny och så även hela stämningen under filmens gång. Specialeffekterna var också någonting som jag lade märke till – det kan visserligen vara så att kvaliteten på bio inte är sådär superbra alla gånger – men jag fick känslan av att de i vissa scener hade slarvat med bakgrunden och kulissen, och då speciellt i en av de sista flygplanskrashscenerna då elden och krossade palmer såg väldigt fejkade ut ibland.
   Jag tycker hur som helst att filmen verkligen överträffade mina förväntningar! Spontant känns det som att sådana här filmer oftast inte brukar bli någon större hit, men det blev sannerligen den här. Skådespelarna gjorde även ett väldigt bra jobb! Jag hoppas på en uppföljare med samma celebriteter.
Skulle också kunna rekommendera den här till de som inte har sett X-Men-filmerna tidigare men som planerar att se dem, eftersom den fungerar utmärkt som en början för resterande filmerna.
Jag ger den en stark 4/5


Beauty & the Briefcase (2010)


Titel:
Beauty & the Briefcase (2010)
Längd: 83 min
Genre: Romantik/Komedi
Skådespelare: Hilary Duff, Michael McMillian, Matt Dallas, Chris Carmack, Amanda Walsh, Jaime Pressly, Jennifer Coolidge
IMDB-betyg: 5.2/10

Handling:
Lane (Hilary Duff) jobbar som frilansjournalist. Hennes stora dröm är att jobba för tidningen Cosmopolitan, och när hon plötsligt får i uppdrag att skriva en artikel om hur man ska finna kärleken på jobbet tvingas hon jobba undercover på ett finansföretag.

Romantiska komedier är till för att vara enkla att titta på, och förutom från några pinsamma ögonblick blev så fallet även här.
Hilary Duff är lite av en veteran i den här genren, nästan varje film hon gör har med killar, kläder och kärlek att göra med. När jag var yngre minns jag att hon var med tv-serien ”Lizzie McGuire” (2001-2004), där hon självklart spelade Lizzie McGuire själv. Hon har sedan dess varit med i ett dussin olika romantiska komedier.
I den här filmen var även ”Kyle X”-stjärnan Matt Dallas och ”O.C”-killen Chris Carmack med. Förutom dem blev jag lite småkär i Michael McMillian, som jag tror mig känna igen från den grymma skräckfilmen ”The Hills Have Eyes 2” (2007) och några avsnitt av ”True Blood” (2008-).
Det är Gil Junger, som jag först trodde var en kvinna, som är regissören. Han har bl.a. jobbat med min favoritkille Heath Ledger i ungdomsfilmen ”10 Things I Hate About You” (1999) och med Jennifer Love Hewitt i ”If Only” (2004), där den sistnämna är så sorlig att man i princip ligger i fosterställning genom halva filmer.
Den här filmen är som sagt mycket enkel, och otroligt nog lite oförutsägbar. Den var inte bra, men samtidigt inte dålig, så den har med andra ord gett ett väldigt neutralt intryck på mig.
Jag ger filmen 2/5


While You Were Sleeping (1995)


Titel:
While You Were Sleeping (1995)
Längd: 103 min
Genre: Komedi/Romantik
Skådespelare: Sandra Bullock, Bill Pullman, Peter Boyle, Peter Gallagher, Jack Warden,
IMDB-betyg: 6.5/10

Handling:
Lucy (Sandra Bullock) jobbar på en tågstation och är helt förälskad i den rika advokaten Peter (Peter Gallagher) som varje morgon tar tåget till jobbet. En dag är Peter med om en olycka där Lucy räddar hans liv. Däremot hamnar han i koma och efter ett stort missförstånd tror hela hans familj att han och Lucy är lyckligt förlovade. Ju längre tiden går desto starkare växer däremot känslorna till Peters bror Jack (Bill Pullman).

Det här är saker som verkligen bara händer i filmens värld! Lyckligt slut? You bet!
Jag har en stor förkärlek till den kvinnliga huvudrollen och Oscarsvinnande, Sandra Bullock, som är en expert på dessa romantiska komedier. Hon har bl.a. varit med i ”Miss Secret Agent” (2000), ”The Blind Side” (2009), ”The Proposal” (2009) och ”The Lake House” (2006).
Den manliga huvudrollen hålls av Bill Pullman, som jag senast såg i ”Lost Highway” (1997) och ”Peacock” (2010), det är även värt att notera att han har ett mycket trevligt utseende.
Peter Gallagher, koma-killen, har även spelat med i tvserien ”O.C” (2003-2007).
Regissören heter Jon Turteltaub som förmodligen har jordens mest svårstavade efternamn. Han har jobbat med min favorit Nicolas Cage i ”National Treasure” (2004), ”National Treasure: Book of Secret” (2007), ”The Sorcerer’s Apprentice” (2010) och med John Travolta i ”Phenomenon” (1996).
Förutom från ovanstående fakta kan jag även berätta att filmen blev nominerad till en Golden Globe, och att den är väldigt bra! Det är just den här typen av film man vill se om man känner sig lite ledsen, eftersom det är en riktig feel-good-film, eller chick-fick som det ibland kan kallas.
Jag tycker hur som helst att den var väldigt charmig och fin!
Ger den 4/5


Master and Commander: The Far Side of the World (2003)


Titel:
Master and Commander: The Far Side of the World (2003)
Längd: 138 min
Genre: Action/Äventyr
Skådespelare: Russell Crowe, Paul Bettany, James D’Arcy, Max Pirkis, Lee Ingleby
IMDB-betyg: 7.5/10

Handling:
Kaptenen Jacks (Russell Crowe) skepp attackeras plötsligt och får stora skador på fartyget. Men trots det sätter han segel för att hämnas och tillfångata fienden.

Ber om ursäkt för den sleka informationen, men jag är verkligen skitdålig på att förklara handlingen i krigsfilmer där det är olika länder som slåss, brukar oftast ha ganska dålig koll på vem som är vem.
Den tidigare Oscarsvinnande Russell Crowe spelar här huvudrollen, att han dessutom har ett blont hårsvall kan störa mig en aning. Han är i alla fall en jätteduktig skådespelare som bl.a. varit med i ”Gladiator” (2000) och ”A Beautiful Mind” (2001).
En annan kille som jag börjar få upp ögonen för är Paul Bettany, som också varit med i ”A Beautiful Mind” (2001) och som spelade albino i ”The Da Vinci Code” (2006), men som jag verkligen är supertaggad till hans senaste film ”Priest” (2011) som jag tror kommer bli kanon!
Den som däremot gjorde det bästa jobbet enligt mig var den unga grabben Max Pirkis, som efter den här filmen inte varit med i speciellt mycket mer, vilket är synd.
En rolig detalj är att filmen spelades in i samma vattentank som bl.a. ”Titanic” (1997) och ”Pearl Harbor (2001), och över 90% av filmens handling är i vatten.
Filmen är baserad på Patrick O’Brians novell, men är gjord av den sexfaldigt Oscarsnominerade Peter Weir som bl.a. gjort ”Dead Poets Society” (1989), ”Truman Show” (1998) med Jim Carrey och ”The Way Back” (2010.
Den uppmärksamma kanske märker att Billy Boyd, som spelade Pippin i ”Lord of the Rings” (2001-2003), sprang omkring på fartyget?
Jag tycker att filmen var bra, men som ibland kunde bli lite förvirrande när man inte kunde skilja på fartygen. Den var väldigt fin och jag älskade moralen mellan kaptenen och doktorn. Men jag måste erkänna att efter flera timmars ”Pirates of the Caribbean”-maraton var jag ganska less på allt som hade med båtar och skepp att göra med.
Jag ger den en svag 4/5


Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011)


Titel:
Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011)
Längd: 136 min
Genre: Action/Äventyr
Skådespelare: Johnny Depp, Penélope Cruz, Geoffrey Rush, Ian McShane, Kevin McNally, Sam Claflin, Astris Berges-Frisbey, Stephen Graham
IMDB-betyg: 6.9/10

Handling:
Jack Sparrow (Johnny Depp) blir tvingad av hans gamla flamma Angelica (Penélope Cruz) och hennes farSvartskägg (Ian McShane) att hjälpa dem hitta Ungdomens Källa.


Förväntningarna inför denna var små, men ack så fel jag hade! Den var nämligen skitbra och absolut i samma klass som ettan och tvåan.
Inför denna film på bio bestämde jag mig för att ha ett litet Pirates-maraton precis innan bion, det blev med andra ord fartyg och pirater hela dagen för min del.
De tidigare filmerna hette ”Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl” (2003), ”Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest” (2006) och ”Pirates of the Caribbean: At World’s End” (2007).
Istället för Gore Verbinski som regisserat alla de tidigare filmerna, går facklan över till den Oscarsnominerade Rob Marshall som tidigare gjort ”Nine” (2009), ”Memoirs of a Geisha” (2005) och ”Chicago” (2002).
Istället för de gamla stjärnorna Orlando Bloom och Keira Knightley, har istället Penélope Cruz tagit över. Jag måste erkänna att jag mycket hellre föredrog Keira Knightley som den kvinnliga huvudrollen, men Penélope Cruz dög mycket väl.
Förutom Ian McShane som spelade Svartskägg, fick vi även stifta bekantskap med ett alldeles nytt ansikte; Sam Claflin, som spelade den unga prästen.
I filmen förekom ett av mina favoritväsen, nämligen Sjöjungfrur, som jag tycker är extremt coola!
Ett litet tips är att vänta kvar genom eftertexterna till alla fyra filmerna, eftersom det kommer ett klipp som ofta har någonting litet att göra med i nästa film.
Den fjärde filmen kändes renare på något sett, inte lika smutsig som resterande filmer har varit.
En helt ny berättelse och ett nytt äventyr tar sin början, jag blev som sagt väldigt positivt överraskad till denna film och hoppas och tror att det är en början på en helt ny trilogi!
Jag ger den 4/5


Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007)


Titel:
Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007)
Längd: 169 min
Genre: Action/Äventyr
Skådespelare: Johnny Depp, Geoffrey Rush, Keira Knightley, Billy Nighy, Orlando Bloom, Jack Davenport, Stellan Skarsgård, Tom Hollander
IMDB-betyg: 7.0/10

Handling:
Jack Sparrow (Johnny Depp) befinner sig i en värld mellan liv och död. Barbossa (Geoffrey Rush), Elizabeth (Keira Knightley) och Will (Orlando Bloom) måste segla till världens ende för att befria honom. Lord Beckett äger nu Davy Jones hjärta och har därför kontroll över havet, på grund av detta måste de mäktigaste piraterna samlas för att enas och slåss om sin frihet.

Det här är del tre av den populära ”Pirates of the Caribbean”-berättelsen.
De föregående hette ”Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl” (2003) och ”Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest” (2006), som båda två vann en Oscar medans den här bara blev nominerad.
Alla de gamla ansiktena är tillbaka; Johnny Depp, Orlando Bloom, Geoffrey Rush och Keira Knightley.
Det är självklart hur trevligt som hest att återse gänget igen, men denna gång blev det lite av en besvikelse. Handlingen kändes hoprafsad och på något sett väldigt otrovärdig, nästan lite fjantig i vissa scener.
Det är fortfarande Gore Verbinski som är regissören, men jag vet faktiskt inte hur det kunde gå så himla fel. Eftersom jag förberedde mig för den fjärde filmen på bio hade jag ett litet Pirates-maraton precis innan, då såg man verkligen hur det började så bra men hur kvaliteten och handlingen efter två filmer sjönk som en sten.
Jag ger den knappa 3/5


Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006)


Titel:
Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006)
Längd: 151 min
Genre: Action/Äventyr
Skådespelare: Johnny Depp, Keira Knightley, Billy Nighy, Orlando Bloom, Jack Devenport, Stellan Skarsgård, Naomie Harris, Tom Hollander
IMDB-betyg: 7.3/10

Handling:
Jack Sparrow (Johnny Depp) gjorde en pakt med Den Flygande Holländarens kapten, Davy Jones (Billy Nighy), som han nu är tvungen att betala. Han får hjälp av Elizabeth (Keira Knightley) och Will (Orlando Bloom) att hitta den legendariska ”Död mans kista” för att få kontrollen över Davy Jones och hans odjur som vilar under havet.

Gänget i Pirates of the Caribbean är tillbaka!
Eftersom den fjärde i följden nyligen haft biopremiär så passade jag på att ha ett Pirates-maraton, där vi sträcksåg varenda en.
Vi får möta ett nytt ”ansikte” (anledningen till ” ” är att hans huvud är till hälften en bläckfisk) Davy Jones som styr över den Flygande Holländaren. Han själv och hans besättning har spenderat så mycket tid i havet att deras kroppar är till hälften blötdjur. Det är tack vare det otroliga jobb grabbarna med visuella effekter gjorde för att filmen vann en Oscar. Det är nästan otroligt att se hur långt vi har kommit i utvecklingen på just effekt-stadiet.
Lägg också märke till att vår svenska stolthet, Stellan Skarsgård, är med!
Den första filmen i serien är ”Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl” (2003), där de gamla karaktärerna kommer tillbaka i tvåan. Johnny Depp, Keira Knightley och Orlando Bloom är tre av huvudrollerna som även var med i den första och spelar här otroligt bra!
Ännu en gång är det den fantastiska Gore Verbinski som sitter bakom regisserarratten, och han gör ett väldigt bra jobb!
Den andra filmen i följden kommer inte göra någon besviken! Tvärt om! Oftast brukar inte uppföljare vara någon höjdare, denna däremot är ruskigt bra och har superhäftiga specialeffekter.
Som sagt är det verkligen specialeffekterna som väger tyngst i denna film, och helst Davy Jones som ser fruktansvärt häftig ut!
Jag ger den 4/5


Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)


Titel:
Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)
Längd: 143 min
Genre: Äventyr/Action
Skådespelare: Johnny Depp, Keira knightley, Geoffrey Rush, Orlando Bloom, Jack Davenport, Jonathan Pryce
IMDB-betyg: 8.0/10

Handling:
Guvernörens dotter Elizabeth (Keira Knightley) blir kidnappad av Barbossa (Geoffrey Rush) och hans pirater. Will (Orlando Bloom) tar hjälp av den excentriska piraten Jack Sparrow (Johnny Depp) för att rädda henne, men det de inte vet är att det vilar en hemsk förbannelse över Barbossas besättning.

Inför den nya Pirates-filmen, nämligen den fjärde i följd, blev det ett litet maraton med alla filmerna på raken, detta är den första och den bästa.
Efter hela fem Oscarsnomineringar och på plats 233 av 250 bästa filmerna enligt IMDb, så behövs det inga fler bevis för att inse att den här filmen verkligen är helt sjukt bra!
Det är den mångsidige, trefaldigt Oscarsnominerade Johnny Depp som tolkar piraten Jack Sparrow, och han gör det fruktansvärt bra! Första gången jag fick upp ögonen för denna extremt stora talang var i ”Edward Scissorhands” (1990) men han har även varit med i den nya ”Alice in Wonderland” (2010). Själv vågar jag nästan påstå att jag sett honom i princip alla hans filmer, vilket jag antar gör mig till ett fan. Grejen med Johnny Depp är att han är jäkligt duktig på att tolka olika roller och göra de till sin egen, han har även gjort en hel drös filmer med en av mina favorit regissörer Tim Burton.
Geoffrey Rush var förmodligen den enda av filmen huvudroller som inte var snygg, men eftersom han är en duktig skådespelare så väger det upp utseendet. Han och Johnny Depp är de enda av huvudfigurerna som faktiskt är med i alla fyra filmerna.
Geoffrey Rush gjorde senast ett jäkligt bra jobb i den Oscarsnominerade ”The King’s Speech” (2010), han har även tidigare blivigt fyrfaldigt Oscarsnominerad i ”Quills” (2000) där han spelade mot Joaquin Phoenix och Kate Winslet.
Keira Knightley kan aldrig vara dålig, hon är seriöst bra i alla filmer hon gör. En av mina favoriter med henne i huvudrollen är ”Pride & Prejudice” (2005) där hon också blev Oscarsnominerad. De senaste filmerna jag sett med henne är i ”The Edge of Love” (2008) och ”London Boulevard” (2010). Att hon dessutom är sjukt vacker är såklart inte ett minus.
Får heller inte glömma flickfavoriten Orlando Bloom som dessutom spelar Legolas i Sagan Om Ringen-filmerna.
Regissören är Gore Verbinski, som även har gjort 2an och 3an i serien.
En rolig detalj om filmen är att de egentligen skulle filma i den extremt stora vattentanken som ligger i Mexico, där bl.a. ”Titanic” (1997) och ”Pearl Harbor” (2001) spelades in, men den var redan bokad till ”Master and Commander: The Far Side of the World” (2003) där Russell Crowe hade huvudrollen. Kan också tillägga att alla tre filmerna vunnit minst en Oscar. Lyckotanken?
Det här är förvånansvärt nog en Disneyfilm, men jag får inga vanliga Disneyvibbar vilket är tur eftersom den isåfall kunde bli lite barnslig. Även fast det är mycket spänning så är det ändå en film för hela familjen.
Allvarligt så är den hur bra som helst och jag rekommenderar den verkligen!
När filmen är slut vill man ingenting hellre än att köpa sig ett fartyg, ett svärd och ge sig ut och plundra.
Ger den 5/5


The Rocky Horror Picture Show (1975)


Titel:
The Rocky Horror Picture Show (1975)
Längd: 100 min
Genre: Musikal/Komedi/Skräck
Skådespelare: Tim Curry, Susan Sarandon, Richard O’Brien, Barry Bostwick, Patricia Quinn, Jonathan Adams, Peter Hinwood, Meat Loaf, Charles Gray
IMDB-betyg: 7.1/10

Handling:
Janet (Susan Sarandon) och hennes pojkvän Brad (Barry Bostwick) är ute på en romantisk resa då de plötsligt får punktering på bilen och tvingas söka skydd från regnet hos transvestiten/vetenskapsmannen Dr. Frank-N-Furter (Tim Curry).

Jag vågar nästan gå så långt att kalla den här rullen för ”kult”, nästan!
Spontant känns det ganska ovanligt med skräck/komedi-musikaler, men den här har minsann lyckats!
Tim Curry gör ett helt galet bra jobb med att spela transvestit/galenpanna, och det är även värt att notera vilken bra form han var i på den tiden, om man jämför med nu då han faktiskt ser ut som en psykopat. De senaste filmerna jag sett honom i är ”Burke and Hare” (2010) och ”The Three Musketeers” (1993), förutom de jag just skrev har han även lånat ut sin röst till ett dussin olika barnprogram på engelska.
Den kvinnliga huvudrollen Janet gjordes av Susan Sarandon som har blivigt Oscarsnominerad hela fem gånger, var av en hon vann. Hon är mest känd från ”Dead Man Walking” (1995) där hon vann Oscar, ”Thelma & Louise” (1991) och den lite nyare ”The Lovely Bones” (2009). Själv såg jag henne senast i ”Peacock” (2010).
En rolig grej är att han som spelade Riff Raff, Richard O’Brien är samma karl som faktiskt varit med och skrivigt musiken till musikalen.
Om sanningen ska fram är det bara Tim Curry och Susan Sarandon som har lyckats fått sig en någorlunda skådespelarkarriär efter ”The Rocky Horror Picture Show”, medan resten är och förmodligen kommer förbli relativt okända.
Det här är en film av Jim Sharman som för mig är helt okänd sedan tidigare, vilket jag tycker är lite synd eftersom filmen faktiskt var riktigt underhållande.
En rolig detalj i filmen som kanske är lite klurig att upptäcka är att Tim Curry och tre andra av filmens karaktärer faktiskt är med i första scenen, men de står längst bak i folksamlingen.
Jag tycker som sagt att den här filmen var hur bra som helst! Om man bortser från det faktum att jag är en stor musikal-nörd, så tycker jag ändå att den var komisk och jävligt underhållande.
Tim Curry gjorde helt klart det bästa framförandet, det var även han som enligt mig var orsaken till varför den blev så bra som den faktiskt blev.
Soundtracket är jäkligt medryckande och det kommer verkligen inte dröja länge innan jag kommer kunna alla låtarna utantill.
Jag ger filmen 4/5


Drive Angry (2011)


Titel:
Drive Angry (2011)
Längd: 104 min
Genre: Action
Skådespelare: Nicolas Cage, William Fichtner, Amber Heard, Billy Burke, Davis Morse
IMDB-betyg: 5.7/10

Handling:
Milton (Nicolas Cage) har rymt från helvetet för att rädda sitt barnbarn. På vägen får han hjälp av servitrisen Piper (Amber Heard), men det visar sig vara svårare än de trott när en man som kallar sig Revisorn (William Fichtner) har fått order om att transportera honom tillbaka till helvetet igen.

Det här är verkligen en film av killar, för killar!
Det finns några obligatoriska punkter som nästan alltid förekommer i den här typen av filmer; bilar, bärs, bröst, blod och pistoler i massor. Här fanns det inget undantag!
Nicolas Cage har alltid varit en mycket stor favorit från min sida, däremot känner jag att jag nästan måste försvara honom i hans senaste val av filmroller, de är nämligen fullkomligt misslyckade. Jag kan inte svara på om han helt enkelt inte blir erbjuden bättre roller eller om han faktiskt gillar dessa bättre. En sak är i alla fall säkert, och det är att han en gång i tiden varit fruktansvärt duktig på sitt jobb, faktiskt så duktig att han kammat in en Oscar från ”Leaving Las Vegas” (1995). Det senaste jag såg honom i är den halvtaskiga ”Season of the Witch” (2011). Min största chock är att Nicolas Cage faktiskt hade blonda slingor, SLINGOR, i sitt hår till den här filmen, det mina damer och herrar är lite av en skam som jag aldrig mer vill prata om.
Amber Heard hade den kvinnliga huvudrollen, hon spelade en servitris som just kommit på sin pojkvän med att vara otrogen. Henne har jag däremot inga större problem med, tvärt om, har ungefär sett ca 8 av hennes tidigare filmer och jag känner att hon möjligtvis kan bli något stort i framtiden.
Förutom de två ovanstående skådespelarna hade vi också Twilight-pappan Billy Burke som jag senast såg i ”Red Riding Hood” (2011) och som jag av någon okänd anledning hyser otroligt mycket agg mot.
Filmens favoritroll gjordes däremot av William Fichtner, en relativt okänd man som definitivt är mest erkänd från den bästa serien ”Prison Break” (2006-2009). Däremot hade han en liten liten roll i ”The Dark Knight” (2008), men han är hur som helst jäkligt underskattad!
Det är Patrick Lussier som har gjort filmen, han har tidigare varit med och klippt till en rad kända och okända filmer, några är; ”Scream” (1996), ”Scream 2” (1997), ”Scream 3” (2000) och ”Dracula 2000” (2000). Förutom honom själv så hade han hjälp med manuset från Todd Farmer, som även spelade en liten roll i filmen.
Tanken med filmen är att den egentligen skulle ses i 3D, men eftersom jag fullkomligt avskyr 3D så såg jag den utan det.
Som jag skrev tidigare är den riktad till grabbar, vilket syns tydligt eftersom den i princip går ut på vilda biljakter, pistoler, bilar som brinner, bröst och massor med blod som sprutar hejvilt. De har verkligen överdrivigt av allt i varje scen och man fick känslan av att de ville få med så mycket som möjligt i filmen, därför tryckte de ihop alla kill-fantasier som finns i 104 min.
 Jag skulle nästan gå så långt att kalla filmen ”dålig”, men om jag placerar den i ”underhållnings-facket” blir den ändå godkänd eftersom man gång på gång blir tvungen att skratta åt allt det fula och överdrivna.
Jag ger den 2/5


The Rite (2011)


Titel:
The Rite (2011)
Längd: 114 min
Genre: Thriller
Skådespelare: Anthony Hopkins, Colin O’Donoghue, Alice Braga, Ciarán Hinds, Toby Jones, Marta Gastini, Rutger Hauer
IMDB-betyg: 6.0/10

Handling:
Michael (Colin O’Donoghue) har sedan barnsben blivit uppmanad att jobba inom kyrkan. När han sedan blir äldre flyttar han iväg för att utbilda sig till präst i London, när han däremot börjar tappa sin tro blir han skickad till Italien för att gå en kurs i exorcism. Eftersom han anser att exorcism bara är bluff och båg får han träffa den underliga Fader Lucas (Anthony Hopkins).

Exorcismfilmer för mig lite av en favorit! De innehåller alltid svordomar, kvinnor som har mansröst och förvridna kroppar, hur underhållande som helst med andra ord.
Regissören Mikael Håfström är i min bok hur bra som helst, han har bl.a. gjort ”1408” (2007), ”Ondskan” (2003) och ”Derailed” (2005), att hans dessutom kommer från Lund här i Sverige är såklart sjukt häftigt!
Den manliga huvudrollen hölls av Colin O’Donoghue, en för mig helt okänd kille och som jag än så länge skulle vilja kalla ”Årets nykomling”. Jag blev imponerad av honom och tycker dessutom att han ser jäkligt bra ut.
Filmens stora dragplåster hölls däremot av den tidigare Oscarsvinnande Anthony Hopkins, som spelade utomordentligt i hans mest kända roll som Hannibal i ”The Silence of the Lambs” (1991). Emellertid såg jag honom senast i den romantiska komedin ”You Will Meet a Tall Dark Stranger” (2010).
Filmen sägs bygga på verkligen händelser, men den visan har vi alla hört förut och som borde tas med en nypa salt.
Det finns en hel del bra filmer av just detta slag, men just den här var för mig inte 100%. Det kan visserligen ha att göra med att det under filmens gång blev många pauser, och att jag helt enkelt hade hajpat upp den för mycket innan, eller så var det bara så att den inte var speciellt bra.
Även fast jag i vanliga fall inte brukar bli rädd för skräckfilmer i överlag kan jag ändå förstå när det blir ”läskigt”, däremot blev det inte ens liiiiite otäckt, vilket spontant känns ganska givet i en film som bygger på exorcism och djävulen.
Jag ger den 3/5


RSS 2.0