The Help (2011)


Titel:
The Help (2011)
Längd: 146 min
Genre: Drama
Skådespelare: Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer, Bryce Dallas Howard, Jessica Chastain, Anna Camp, Ahna O’Reilly, Allison Janney, Sissy Spacek
IMDB-betyg: 8.1/10

Handling:
Året är 1960. Den unga kvinnan Skeeter har just kommit tillbaka till sina hemtrakter i Mississippi. Hennes största dröm är att bli författare, och när hon bestämmer sig för att intervjua och skriva en bok om de svarta kvinnorna som spenderar sina liv med att ta hand om de rika sydstatsfamiljerna, vänder det upp och ner på den tjusiga
idyllen.


Jag slås av hur mycket bra film jag har sett på sistone, och det här är definitivt inget undantag!!
Filmen kommer ursprungligen från en bäst-säljande novell av Kathryn Stockett, men är nu regisserad av Tate Taylor. Tate Taylor har tidigare inte regisserat särskilt mycket, utan har istället haft yttepytte små roller i diverse filmer.
Huvudrollen Skeeter spelas av den nu sviiiiiiiinheeeeeta Emma Stone (överdriver inte). Hon är just nu en av Hollywoods mest kända skådespelare och har bl.a. varit med i ”Easy A”(2010) och ”Crazy, Stupid, Love” (2011) på sistone.
Med på rollistan har vi dessutom Viola Davis som blev Oscarsnominerad för sin prestation i ”Doubt” (2008) där Meryl Streep och Philip Seymour Hoffman också är med. Hon är dessutom med i min senast sedda ”Trust” (2010).
En som också är med är Octavia Spencer, som ganska lätt brukar kännas igen på hennes smått galna ögon, den karismatiska gluggen och lite sådär härligt temperament.
Med på rollistan finns dessutom Jessica Chastain från bl.a. ”The Tree of Life” (2011), Bryce Dallas Howard ”Lady in the Water” (2006) och den gulliga Anna Camp som varit med i några avsnitt av ”True Blood” (2008-). På tal om tv-serien ”True Blood” (2008-) så fick man även se en glimt av Lafayette som spelas av Nelsan Ellis och som dessutom är otroligt stilig.
Själv såg jag den på bio, vilket jag definitivt inte ångrar. Insjunken i biomörkret kom det också upp en och en annan tår som inte kunde låta bli att kika fram.
Filmen är otroligt lättsam att titta på, trots att den tar upp ett fruktansvärt tungt ämne, eftersom det förekommer en hel del komiska inslag i den, utan att den blir för pajig.
Skrämmande tanke ändå, att den här typen av ”slaveri” ändå hände för bara 50 år sedan i USA. Underbara skådespelare och förträfflig story, gör det till en väldigt gripande och välspelad film! 
Spontant känns det som att den filmen har goda chanser till flera Oscarsnomineringar….
Jag ger den en stark 4/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0