30: Minutes or Less (2011)


Titel:
30: Minutes or Less (2011)
Längd: 83 min
Genre: Komedi/Action
Skådespelare: Jesse Eisenberg, Aziz Ansari, Danny McBride, Nick Swardson, Michael Pena, Dilshad Vadsaria, Fred Ward
IMDB-betyg: 6.2/10

Handling:
Pizzabudet Nick blir bara några minuten innan han ska åka hem från jobbet tvungen att göra en sista leverans för kvällen. Bara någon timme senare vaknar han upp och har en tickande bomb fastspänd vid kroppen. De två nybörjar brottslingarna ger honom ett ultimatum: råna en bank, eller bli sprängd i bitar.


Note to self: jobba aldrig som ett pizzabud, för då blir man rätt som det är fastspänd vid en bomb och tvingas råna en bank. True story.
Regissören Ruben Fleischers senaste, och enda, långfilm har tidigare varit action/komedin ”Zombieland” (2009) där hans lovebird Jesse Eisenberg även där spelade huvudrollen. Just nu håller han även på att vidga sina vyer och provar på en för honom helt ny genre, nämligen en maffia-film. Namnet är ”The Ganster Squad” (2012), och där kommer Ryan Gosling och Emma Stone mötas igen sedan den romantiska komedin ”Crazy, Stupid, Love” (2011), tillsammans med den tvåfaldigt Oscarsvinnande Sean Penn. Otroligt spännande!
Jesse Eisenberg, mannen myten legenden, med den otroligt karismatiska och igenkännande rösten, fick sitt stora genombrott och Oscarsnominering när han spelade rollen som Facebook-skaparen Mark Zuckerberg i succén ”The Social Network” (2010). I den här filmen spelade han däremot pizzabudet Nick.
Med på rollistan har vi även Danny McBride från årets ”Your Highness” (2011), Aziz Ansari från tv-serien ”Park and Recreation” (2009-), och den roliga Nick Swardson som spelar galenpanna i komedin ”Just Go with It” (2011).
Filmen var faktiskt lite av en besvikelse. Komedifilmer är så simpla, antingen skrattar man eller så gör man det inte. För att man ska uppskatta den här typen av filmer ska man antingen vara hög eller så ska humorn passa till 100%, vilket måste vara ganska svårt för filmskapare/manusförfattare eftersom vi alla bor i olika kulturer och har olika sätt att definiera ”humor”. Vissa gillar prutt-skämt, snubbla-på-bananskal-skämt, ironi, it’s-funny-because-it’s-true-skämt, sex-skämt, rappa skämt o.s.v. Personligen beror det alldeles på vilket humör jag är på, men jag uppskattar oftast de där smarta och rappa replikerna som ger ett in-your-face-skämt, men även de ganska realistiska it’s-funny-because-it’s-true-skämt där man känner sig superträffad och en aning generad.
Men trots allt ger filmen ändå relativt godkänd underhållning för stunden. Gillar man bil-jakter, bröst, pang-pang och ganska simpla skämt, borde man ändå uppskatta den här. Fördomarna säger mig att den möjligtvis passar bättre till grabb-gänget än till tjejkvällen.
Det som faktiskt höjde betyget något är det faktum att jag verkligen uppskattar Jesse Eisenberg och tycker att han är svincool.
Av mig får den en stark 2/3


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0