The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)


Titel:
The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)
Längd: 160 min
Genre: Drama
Skådespelare: Brad Pitt, Casey Affleck, Sam Rockwell, Paul Schneider, Jeremy Renner, Sam Shepard, Garret Dillahunt, Mary-Louise Parker
IMDB-betyg: 7.6/10

Handling:
I 1880-talets Amerika vet alla vem Jesse James är. Han är nationens mest ökände brottsling och efterlyst i tio stater. Han är också landets störste hjälte, firad av folket som en Robin Hood. Men vem är Robert Ford? Ingen känner till honom. Den ambitiöse 19-åringen ämnar nämligen ändra på det. Han tänker göra sig vän med Jesse och rida med hans gäng.
Och om det inte gör honom berömd är han inte rädd att döda för att nå sitt mål. Deras vänskap förbyts till rivalitet och jakten på berömmelse blir till en besatthet.




Håll i hatten, för här kommer ett western-drama likt ingenting annat. Fartfyllt, pang-pang, galopperande hästar i solnedgången och äventyrande män i snygga läderhylser. Eller?
Regissören och manusförfattaren är Andrew Dominik. Samma man som även ligger bakom filmen ”Chopper” (2000) där en väldigt pluffsig Eric Bana spelar banditen Mark Brandon ’Chopper’ Read, han kommer även nu framåt hösten komma ut med filmen ”Killing Them Softly” (2012) vilket verkar vara någon form av thriller/Crime/Komedi-liknande satsning. Lite av hans grej är att skildra riktiga legender och människor som någon gång i tiden har påverkar och varit aktuella. Som i den här filmen som visar en liten inblick i brottslingarna Jesse James och Roberts Fords liv.
Brad Pitt, som här spelar den skäggiga Jesse James, är en av de där skådespelarna som aldrig någonsin kommer dö. Eller som i alla fall kommer ge fan i att gå i pension och istället hålla på att göra filmer tills den dagen han (storslagen, naturligtvis) trillar av pinnen. Tidigare i år var han Oscarnominerad för sin prestation i ”Moneyball” (2011), men förutom den kan man även se honom i de G-R-Y-M-M-A thrillerserna ”Fight Club” (1999) och ”Se7en” (1995). Hans motspelare, Robert Ford aka Casey Affleck, har ett väldigt speciellt utseende. Nästan lite hajlikt med de där trubbiga tänderna, byttelilla näsan och de skarpa käkbenen. Han har varit involverad i en gedigen samlig projekt inom åren, bl.a. ”Im Still Here” (2010), ”Gone Baby Gone” (2007) ”Good Will Hunting” (1997).
Filmen, som är baserad på en bok av Ron Hansens med samma namn från 1983 och som visar relationen mellan James och Fords, gjorde mig grymt besviken. Jag ska säga precis som det är: Den här filmen var ingen höjdare. Någonting som jag kan ha väldigt svårt för att långsamma filmen, och den här filmen var så LÅNGSAM att det krävs att skriva det i Caps Lock. Ingenting hände egentligen på de där 160 minuterarna, som i ärlighetens namn lätt kunnat kortas ner till 90 minuter. Min spontana reaktion efter halva filmens gång var ”sömnpiller”, vilket säger ganska mycket eftersom att när jag tittar på film så är jag vara så inne i det att ingenting annat existerar.
Det ENDA som jag faktiskt uppskattade och som gjordes riktigt bra, var Casey Afflecks prestation, det otroligt snygga fotot och filmens sista kvart.
Slutsats. Se den om följande: 1. Du vill somna. 2. Du vill få tiden att gå i snigelfart. 3. Du är lite kär i Casey Affleck.
Kanske behövs det en till titt, kanske räcker det med en…
Jag ger filmen en stark 3/5, tack vare det snygga fotot


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0