The Hunger Games (2012)


Titel:
The Hunger Games (2012)
Längd: 142 min
Genre: Action/Drama
Skådespelare: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Stanley Tucci, Woody Harrelson, Liam Hemsworth, Elizabeth Banks, Wes Bentley
IMDB-betyg: 8.0/10

Handling:
I en alternativ framtid är USA uppdelade i olika distrikt från 1-12. Varje år hålls en turnering där två tonåringar från varje distrikt ska vara med och kämpa till döden, allt medan det direktsänts på tv. Från distrikt 12 blir Katniss lillasyster lottad att slåss, och hon ser ingen annan utväg att själv frivilligt ta över hennes systers plats i spelet. Tillsammans med Peeta, får de möta resterande 22 stycken deltagare i en närkamp om liv och död.





Inför en av vårens mest omtalade film, ”The Hunger Games”, valde jag och några kompisar såklart att se den på smygpremiären den 23 mars.
Dagen var så komplett. Först jobb till kl 17, köra hem och byta om, åka tillbaka in till stan och käka en sådär riktigt flottig pizza, inhandla lite karameller + en cola, och mysa ner sig i biosalongens röda sammetsstolar. Lamporna släcks och det välkända SF-intrott drar igång ”damdamdam, damdamdamdaaaamdamdamdadaaaaaaaaam”.
Filmen är ursprungligen tagen från en roman från 2008 av författaren Suzanne Collins, och är första delen ur trilogin. Filmens regissör är den extremt vit-tandade Gary Ross, som man bara VET spenderar mycket tid med tandborstningen. Han har under sina aktiva tandblekar-tid blivit nominerad till en Oscar hela fyra gånger, bl.a. för filmerna ”Big” (1988), ”Dave” (1993) och ”Seabiscuit” (2003).
Ett av de absolut hetaste namnen just nu är skådespelerskan som hade huvudrollen, Jennifer Lawrence. Hon tog ett väldigt stort kliv i karriärstegen när hon var med i ”Winter’s Bone” (2010), men senaste har hon synts i både ”X-Men: First Class” (2011) och ”The Beaver” (2011). Hennes motspelare, den två år yngre Josh Hutcherson, kopplar i alla fall jag ihop med äventyrsfilmer i from av ”Bridge to Terabithia” (2007) och ”Journey to the Center of the Earth” (2008). Men ju äldre han blir desto mer kontroll ser man att han får på sina karaktärer. Han har även övernaturligt skarpa käkben?? Med på listan över skådespelare har vi även Stanley Tucci som jag senast såg i komedin ”Easy A” (2010), Woody Harrelson som spelade crazypans i ”2012” (2009), och Elizabeth Banks från bl.a. thrillern ”The Next Three Days” (2010).
Jag är en sån som ibland kan ha lite svårt att skapa ”egna åsikter” om en film efter att jag läst någon stor recensent skriva om den i exempelvis Aftonbladet. Skriver de ”-DÅLIG”, så går jag automatiskt in med inställningen att den förmodligen inte är särskilt bra. Och gentemot det så unnar jag heller inte mig själv att TYCKA att den är bra, eftersom jag då känner att jag har ”fel”. Men det är ju egentligen löjligt, eftersom alla har olika tycke och smak, och bara för att jag kanske gillar en speciell film så betyder det inte att ALLA älskar den. Inför den här filmen hade i alla fall jag hört massor med lovord som kastas mot den, vilket fick mig att höja ett varningens finger och ha en något kritisk inställning till den (eftersom jag heller inte vill bli besviken, sa någon ”Tinker, Tailor, Soldier, Spy” (2011)??). Men jag kan ärligt talat säga att den verkligen överträffade alla mina förväntningar!
Förutom att skådespelarna briljerade och hade alla en personkemi som man nästan kunde ta på, var filmen även otroligt snygg och välgjord. Historien känns ny och fräsch, och det liknar egentligen ingenting jag tidigare sett (förutom ett något ”Battle Royale” (2000)-tänk).
Det är inte ofta det händer att jag, direkt när eftertexterna börjar rulla, vill se den igen! Men tror på fan att jag tänker spendera ytterligare 100kr på att besöka min stads ganska dåliga biograf och se den ännu en gång! Det har inte ens hunnit gått en vecka sedan första titten, men jag har redan inhandlat hela bok-trilogin. Bästa film-upplevelsen på länge som hade allt det där man eftersöker: spänning, action, övernaturligt, romantik, drama!
Av mig får den en svag 5/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0